Lily Wang

Published on 9 September 2023 at 16:00

Over de kunstenaar(es)

Lily kwam in 2002 naar Nederland om te studeren aan de Universiteit Utrecht, waar ze een master Biomedische scheikunde volgde. Na haar studie vond ze haar eerste baan bij een instituut dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Later maakte Lily een carrièreswitch naar de zakelijke wereld.

Lily Wang werd geboren in 1975 te Taipei (Taiwan) en groeide op tussen hardwerkende kunstenaars. Met name de kleurrijke schilderijen van haar grootvader maakte grote indruk op haar. Hij werkte en leefde vanuit het perspectief van eerlijkheid, vriendelijkheid en schoonheid. Deze termen heeft Lily dan ook diep in haar hart gesloten.

Ook de liefde voor olieverf op doek komt voort uit de werken van haar grootvader. Vrijwel elk weekend had hij samen met een aantal schildervrienden een naaktmodel in zijn atelier aan huis voor het maken van portret schilderijen. Tot haar tiende levensjaar groeide Lily op met de gedachte dat er in elke familie, gedurende het weekend, naakte vrouwen over de vloer kwamen.

Haar vader (ook kunstenaar) heeft met hard werken een indrukwekkende handel opgezet in zelfgemaakt keramiek. Hij stopt al zijn aandacht en energie in het maken van diverse vormen en het aanbrengen van glazuur. Met name het aanbrengen van dit glazuur vraagt veel concentratie en precisie, want hier komt veel hitte en vuur bij kijken. Door verhitting verkrijgt glazuur zijn mooie vormen en komen de kleuren tot leven.

 Lily heeft altijd veel bewondering gehad voor zowel haar vader als haar grootvader en begon in 2019 met haar zoektocht naar wat ze vanuit haar eigen gevoel op het doek kon krijgen. Met de gedachten dat ze haar grootvaders levendige portretten nooit zou kunnen evenaren, besloot ze toch een studie Realistisch schilderen te volgen. Tijdens deze opleiding raakte ze geïnteresseerd in de Nederlandse stillevens en geschilderde landschappen uit de 17e eeuw.

Inmiddels maken diverse van Lily’s werken deel uit van privécollecties in Amerika, Schotland en Taiwan.

Impressie van de werken van Lily Wang